Всички публикации >>

Как да съхраняваме вината

Ах… виното…

Сезонът на божолето наближава и всички го очакваме с нетърпение. Празненството на младото вино поставя началото на новата реколта и ни кара да се замислим не само за часовете прекарани в производството му, но и за това как да съхраняваме виното правилно.

Бяло вино и шампанско

Специалистите препоръчват бялото вино и шампанското, както всички по-сладки вина да се пият добре охладени. Препоръчва се 6° градуса по Целзий е страхотна среда за по-сладки пенливи вина като Moscato d’Asti serviert например. По-леките бели вина, като ризлинг имат най-добър вкус при 7° градуса. Сухите и не толкова тежки бели вина и шампанското трябва да бъдат съхранявани при 8° градуса. При популярните бели вина от Бургундия например или шардонето от Калифорния е прието да се оставят при температура с 1-2 градуса по-висока. Същото важи и за качественото шампанско. При розето се прилага правилото: леки, плодови вина с остатъчна захар се охлаждат при 7°С, а при такива с по-сложна структура и високо качество трябва да покачите с 1-2 градуса.“

Червено вино

При червеното вино важи това, че се сервира на стайна температура, но това може да е много подвеждащо, защото първо, че под стайна температура се разбират около 19 градуса, а често казано такива студени стаи няма. И другото подвеждащо в случая е това, че не всички червени вина се сериврат при такава температура. Например Пино-Ноар се сервира при по-ниска температура, някъде около 16°С. Леките плодови вина се сервират около 14°С. Такива от сортове като Trollinger, Ризлинг или Portugieser са доста свежи на вкус и температурата им не трябва да е прекалено висока.

Според много проучвания всъщност виното не може да запази качествата си след като е излязло от бъчвата, но истината е, че до голяма степен това се случва заради неправилно съхранение. Като неподходяща температура, твърде ниска влажност и изправено положение на бутилката.

 

Защо бутилката е тъмна?

Виното се съхранява в тъмни на цвят стъклени бутилки по същата причина: ако е директно изложено на слънчевите лъчи, с цвета му ще настъпи промяна, но по-лошото е, че след известно време и вкуса му сигурно ще го последва. Не забравяйте, че виното е нещо като малък жив организъм, който “диша” и “живее” в бутилката. При това се оказва капризен и крехък. И трябва да внимавате как го съхранявате.