Всички публикации >>

Как да разпознаем качественото червено вино

При червените вина еволюцията на цвета е от пурпурно към кафяво. Младото елитно вино е пурпурно, тъмно-рубиново, гранатово, вишнево или алено с лилав оттенък. Зрялото и хармоничното е с оранжев оттенък и по-светло, има венец с оттенъци на охра.

Най-важното е да огледате виното. Погледнете го отгоре, за да видите доколко повърхността му е блестяща и няма ли на повърхността някакви частици.След това огледайте чашата с вино отстрани, по възможност на бял фон. Дръжте чашата права, след това леко я наклонете, като определите интензивността на цвета на виното, неговия оттенък, степента на прозрачност и блясък, наличие или липса на мехурчета.

Бледият цвят на бялото вино обикновено означава, че то е леко, а блясъкът и прозрачността – че е с висока киселинност. Колкото е по-силен блясъкът и колкото е по-прозрачно виното, толкова по-висока е неговата киселинност.

Леката матираност означава омекотена киселинност. Бяло-зеленикавият цвят издава, че виното е младо, свежо и ароматно. Зрялото вино има сламено-златен цвят, а напълно зрялото – кехлибарен. Сивкавият или кафявият ръб на диска на виното в чаша свидетелства за това, че виното умира.

Когато червеното вино е много старо, то няма червени проблясъци. Ако вино, което не живее дълго, например новото божоле, има жълтеникав венец, това означава, че напълно е увехнало.

Мътното, но не много старо вино означава, че то е развалено или утайката му е изплувала на повърхността. Кафявият цвят на младото червено вино е показател на преждевременната му смърт или използването от производителя на гнило грозде за направата на виното.

Като наклоните силно чашата с вино и леко я завъртите, разгледайте „сълзите”, които се стичат по стените на чашата. Те се образуват заради разликата в изпарението на водата и спирта, а също и ако във виното има глицерин.

Леките десертни вина имат слабо изразени „сълзи”, а вината с високо съдържание на спирт те са по-релефни и образуват красиви аркади. Разваленото вино образува безформени „сълзи”, обикновено с мехурчета.