Всички публикации >>

Рехидратиране на чиста култура дрожди (Подготовка на дрождите за засяване)

Рехидратиране на чиста култура дрожди

(Подготовка на дрождите за засяване)

от www.vinarbg.com

 

Схемата за подготовка на всички видове дрожди, предлагани от www.vinarbg.com ,е една и съща и включва следните етапи (разглежданата схема е за 100 кг. грозде и/или плодове):

  1. В съд с обем от минимум 1 л. се поставя предварително затоплена вода с температура

35 – 40ºС.  В нея се разтварят с енергично разбъркване

20 гр. захар и 25 гр. GO-FERM PROTЕCT evolution тм. Веднага след това на повърхността на течността се посипват 20 гр. дрожди от асортимента на  www.vinarbg.com.

  1. Така приготвената смес се оставя да престои на топло и в покой за 20 минути.
  2. След изтичане на времето, сместа се разбърква до пълното размиване (разтваряне) на дрождите (препоръчително е разтварянето на дрождите с ръка).
  3. Така приготвената смес се оставя да престои на топло и в покой за 10 минути.
  4. В съд с обем от минимум 5 л. се прехвърля дрождената суспензия и към нея на порции се прибавя гроздова мъст или плодов сок, в зависимост от това каква суровина ще ферментира. Количеството на мъстта/сока е такова , че температурната разлика на суспензията трябва да е

Δ < 10 º С. Процесът е съпроводен с периодично разбъркване и приключва когато към първоначалната смес са добавени приблизително 2 л. мъст/сок.

  1. Така приготвената смес се оставя да престои на топло и в покой за 10 минути.
  2. Последният етап е засяване на цялото количество желана суровина за ферментация (гроздова или плодова каша, мъст или сок), съпроводено с разбъркване на цялото количество суровина с цел равномерното разпределение на дрождите в целия обем на суровината за ферментация.

 

 

                              Автор: инж.-техн. Стефан Георгиев