Всички публикации >>

Vinozym® Process – специализиран ензимен препарат за всички видове грозде от www.vinarbg.com

Този ензимен препарат е разрешен за използване при производството на вина от категория  Organic и NOP съгласно действащите разпоредби.

Vinozym® Process е уникално ензимно решение за оптимизиране на извличането на мъст от всички видове грозде. Когато се използва при червено грозде, Vinozym® Process благоприятства по-високото отделяне на багрилни вещества, качествени танини и полизахариди. Vinozym® Process е пречистен ензимен препарат, като по този начин ограничава риска от отклонения в аромата на произвежданите вина.

Специално разработен за подобряване на екстракционните процеси при недобре узрели грозда. 

 

Ползи при използването на Vinozym® Process

  • Увеличава производителността и добива на мъст; намалява общото количество на утайките. Увеличението довежда с до 5–10% повече мъст и намалява обема на общите утайки с до 50%. Налице е ускорение на  производствения процес с Vinozym® Process и оптимизиране капацитета на съществуващото оборудване, както и  генериране на печалба от производителността.

 

  • Подобрява цвета и съдържанието на танини. Произвеждат се вина с увеличен интензитет на цвета с до 10%. Екстрахират се повече танини – до 50%, и се подобрява аромата и тялото на произвежданите вина с Vinozym® Process. Ензимният препарат е FCE пречистен, и подобряващ качеството на вашето вино, като се избягва появата на отклонения в ароматите по време и след ферментацията.

 

  • Намалява разходите за избистряне. Vinozym® Process намалява вискозитета и мътността на мъстта с до 90%, дори при трудно избистрящи се бели сортове грозде като Semillon или термообработени червени мъсти.

 

Технически параметри

  • Vinozym® Process се прилага в ронкачката, ронкачко-мачкачката или в съда, тръбопровода за транспортиране преди пресоване за бели грозда, а при червените сортове грозде – при пълнене на съдовете за ферметация. При използване на различните технологии за термовинификация, като шоково загряване, класическа  термовинификация, както и окончателна топла мацерация и др., ензимният препарат трябва да се добавя, когато температурата е под 55 ° C. SO2 не влияе ензимната активност.

 

Време за контакт

  • Vinozym® Process е активен веднага щом се добави към гроздето или мъстта. Когато ензимният препарат се използва за грозде, което ще бъде пресувано, то той се добавя в  ронкачката или ронкачко-мачкачката; по-слаби резултати се наблюдават при прибавяне на ензимния препарат  на пълна с гроздова каша  преса, особено без наличие на период на настойване. При червените вина средно 3-4 дни са достатъчни за постигане на добра екстракция на цвят (багрилни вещества ) и танини. За белите вина средно  3-4 часа са необходими за освобождаване на мъстта.

 

Дозировка

  • 3 – 4 g / 100 kg при здраво и нормално узряло грозде. Тази доза трябва да бъде увеличена до 4 – 5 g / 100 kg при грозде с дребни зърна, при години със суша или при лоша зрялост.

Съхранение

  • Съхранявайте в запечатана опаковка на хладно място! Използвайте бързо след отваряне!

 

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ И РАБОТА

Ензимите са протеини. Вдишването на прах или аерозоли може да предизвика сенсибилизация и може да предизвика алергични реакции при чувствителни лица. Някои ензими могат да раздразнят кожата, очите и лигавиците при продължителен контакт.

 

За допълнителна информация посетете www.lamothe-abiet.com

За повече информация  www.novozymes.com

Novozymes Switzerland AG · Neumattweg 16 · 4243 Dittingen · Швейцария · Тел. +41 61 765 6111 · Факс +41 61 765 6333

Novozymes A / S · Krogshoejvej 36 · 2880 Bagsvaerd · Дания · Тел. +45 4446 0000 · Факс +45 4446 9999 · wineprocessing@novozymes.com · www.novozymes.com